Suomalaiset sen tietävät, että mökkielämään kuuluu sauna, saunominen ja saunan lämmitys. Sauna on keskipiste, jonka ympärillä niin mökin rutiinit kuin juhlat pyörivät. Ja kun vieraita tulee mökille, heille tietysti lämmitetään myös sauna. Nyt asiaa on myös tutkittu ja tutkimuksen mukaan suomalaiset löytävät saunasta niin henkisyyttä kuin nostalgiaa.

Pikkuhiljaa sen saavuttaa – rentouden tunteen, kun auto kaartaa mökkitien päähän, tavarat on laitettu paikoilleen, tuvan täyttää puheensorina, keitetään ensimmäisiä tulokahveja ja mökkisaunan piipusta nousee lapsuudesta tuttu savun tuoksu. Työt ja arjen kiireet unohtuvat. Nyt on aika nauttia hyvästä seurasta, kesän mökkitunnelmasta ja saunan lämmöstä!

Kesä on kokoontumisten ja vierailujen aikaa. Suomalaisille kesämökki on mitä paras kokoontumispaikka. Siellä voi olla rennommin ja vieraatkin voivat osallistua mökin kesäpuuhiin. Hommia hoidetaan lomailuun sopivassa tahdissa. Ja mökkejä Suomessa riittää – Tilastokeskuksen tuoreen tiedon mukaan niitä on yli puolimiljoonaa.

Mökkielämän ehdoton keskus on sauna. Saunan lämmitys ja saunominen ovat tärkeä osa kesää ja erityisesti juhannusta. Saunominen myös jakaa päivän rytmin. Ennen saunaa voidaan talkoilla ja tehdä hommia yhdessä, mutta sen jälkeen työt loppuvat ja keskitytään nauttimaan hyvästä ruoasta ja ystävien seurasta.

Vaasan yliopistossa on tutkittu, mitä sauna suomalaisille tilana tarkoittaa. Tutkija Hanna Leipämaa-Leskinen kertoo, että saunakokemus voidaan jakaa neljään pääteemaan. Nämä teemat ovat:

 1. Henkisyys, puhdistautuminen ja rentoutuminen
 2. Nostalgia
 3. Medikalisaatio
 4. Demokratisaatio

Hänen mielestään mökkisaunaan liittyvät vahvasti teemat yksi ja kaksi.
”Kyllä suomalaisille edelleen saunominen tarkoittaa sekä kehon että mielen puhdistautumista. Saunassa rentoudutaan ja sauna liittyy vahvasti juuri mielentilaan”, hän kertoo havaintoja tutkijoiden keräämästä aineistosta.

Saunassa on suomalaisten mielestä myös helppo puhua herkkiä ja haastaviakin aiheita. Myös tärkeät kuulumiset kerrotaan usein saunassa.
”Saunassa suomalisilla on turvallinen olo. Siellä on usein vähän hämärää, eikä ole häiritseviä elementtejä. Ihmiset ovat läsnä ja kuuntelevat toisiaan”, Hanna Leipämaa-Leskinen sanoo.

Erityisesti juhannussaunaan liittyy nostalgia. Suomalaisilla on hyvin vahvat lapsuusmuistot juhannussaunasta. Usein niihin liittyy myös vesielementti. Ihanne on, että on saunasta pääsee pulahtamaan järveen tai mereen. Nykypäivänä vesielementti voi olla myös palju.
”Juhannussauna tuo meille mieleen suomalaisen luonnon. Tietysti myös vihta tai vasta ja koivun tuoksu tuovat nostalgiaa.”
Myös vilvoittelu saunan jälkeen ja esimerkiksi saunamakkara ja saunajuomat herättävät paljon lämpimiä muistoja.

Tutkija Hanna Leipämaa-Leskisen mukaan suomalainen saunakulttuuri ei ole katoamassa. Toki perinteet hieman muuttuvat ja päivittyvät.
”Perinne on vahva eikä ole hiipumassa”, sanoo tutkija, joka aikoo itsekin saunoa juhannuksena omassa mökkisaunassaan.

Vinkkilista  mökkiporukalle

Kun mökille kokoonnutaan suuremmalla joukolla, on hyvä jakaa tehtävät ja suunnitella sopivan kiireetön aikataulu. Pääasia on, että kaikki saavat osallistua, asiat tehdään rauhakseen ja erilaisten ihmiset toiveet otetaan huomioon.

Ne mökkielämän tärkeät kysymykset ovat:

 1. Kuka kantaa vedet sekä puut saunaan ja paljuun sekä lämmittää ne?
 2. Kuka pitää huolta, että saunan lämmitys onnistuu?
 3. Kuka ottaa aurinkoa ja hoitaa musiikit?
 4. Millaiset pihapelit pelataan saunan lämmetessä?
 5. Millaisessa porukassa saunotaan ja missä järjestyksessä saunotaan?
 6. Millaiset saunaherkut syödään?
 7. Kuka hoitaa grillin tai loimutuksen?
 8. Kuka pesee perunat ja laittaa ruoat?
 9. Kuka hoitaa kahvit ja jälkiruuat?

Hauskinta on, kun kaikkiin asioihin on koko päivä aikaa ja niitä tehdään yhdessä. Saunavuoroja jaettaessa on hyvä ottaa huomioon erilaisten ihmisten toiveet ja tarpeet. Tutussakin porukassa tilanteet saattavat muuttua ja aina on hyvä varmistaa, miten ja kenen kanssa halutaan saunoa.

 

Lue myös:

Piristystä saunaan! Vinkit trendikkäisiin löylyhetkiin

Rentouttavat kesätuliaiset saunan ystävälle – viisi hyvää vinkkiä