Aina ei tarvita suuria remontteja. Kotoisan saunan ilmettä voi piristää tekstiileillä ja sauna-astioilla. Vuoden 2022 sisustustrendit luonnonläheisyys, vastuullisuus ja kirkkaat värit sopivat myös saunaan.

Kotoilu ja vastuullisuus ovat olleet jo useampia vuosia sisustustrendejä – ja hyvä niin. Näin jokainen innokas sisustaja voi tehdä fiksuja valintoja. 2020-luvun alku on pandemian vuoksi vietetty paljon kotona ja koteihin on myös panostettu.

Viimeisen vuoden aikana remontointikustannukset ovat kuitenkin nousseet hurjaa vauhtia. Aina ei kuitenkaan tarvita massiivisia remontteja. Suhteellisen pienen tilan, kuten saunan, ilmeen piristämiseen riittää usein muutaman elementin päivittäminen.

Jos kesäkuumalla ei halua vaihtaa saunan lauteiden tai seinien väriä, voi uudenlaista ilmettä taikoa vaihtamalla tekstiilit ja sauna-astiat.

Luonnonlähteiset värit, pikku väriläiskää unohtamatta

Väri-instituutti Pantone valitsee jokaiselle vuodelle oman värinsä. Vuoden 2022 väri on nimeltään ”Veri Peri”. Se on violettiin vivahtava sininen. Pantonen mukaan sävyssä yhdistyvät sinisen rauhallisuus ja punaisen energisyys.

Jos omaan perinteiseen saunaansa ei halua juuri tätä tiettyä violettia, voi trendivärin ajatusmaailmaa kuitenkin käyttää väriyhdistelmän ideana. Saunaan, jos minne, sopii hyvin rauhallinen värimaailma, johon voi lisätä pienen energiaa tuovan väriläiskän.

Luonnonläheiset värit ja niiden pehmeät sävyt ovat edelleen ajankohtaisia. Hiekka, ruskea ja harmaa rentouttavat ja toimivat niin vaaleassa kuin tummassa saunassa.

Kirkas perusväri, kuten vaikkapa punainen, toimii energisoivana katseen vangitsijana. Kun pehmeäsävyiseen saunaan lisää vaikkapa kirkkaan punaisen kiulusetin tai laudeliinan, ilme piristyy kummasti ja tuo samalla mukanaan mielenkiintoista energiaa.

Pehmeitä tekstiilejä, puuta ja metallia

Sisutustrendien materiaalivalinnat sopivat myös hyvin saunasisutukseen. Tällä hetkellä suosituin materiaali on puu – ja sehän sopii tietysti myös saunaan.

Trendinä on vahvasti nousussa 1990-luku ja sen sisustusilmeeseen liittyy vahvasti metalli. Saunassakin voi yhdistää kiiltävää terästä ja koivua esimerkiksi saunasankoon ja -kauhaan. Nämä elementit edustavat myös skandinaavista muotoilua.

Jos omaan saunaansa ei halua teräksistä sankoa, voi metallin säväys näkyä löylymittarissa. Ehkä juuri tänä kesänä on aika vaihtaa se ”humoristinen” löylymittari uuteen metalliseen mittariin.

Tekstiilissä suosiossa ovat tällä hetkellä pehmeät, tuftatut materiaalit. Saunapyyhkeet ja kylpytakit kuvastavat helposti pehmeää ja rentoa trendiä – juuri sitä mielleyhtymää, joka valtaa meidät saunan jälkeen vilvoitellessa.

Immersioita ja vastuullisuutta

Pelimaailmasta tuttu sana immersio on juuri nyt aihe, josta keskustellaan paljon. Immersiolla ymmärretään virtuaalitodellisuuteen uppoutumista. Samaa ideaa käytetään nykyisin paljon opetuksessa ja taiteessa. Immersiota voisi korvata myös sanalla elämyksellinen – ja tämä erityisesti sopii juuri saunaan.

Saunan elämyksellisyys pohjaa lämmön lisäksi ääniin ja tuoksuihin. Tämä immersio koetaan tosielämässä, ei virtuaalimaailmassa. Saunan elämyksellisyyttä voi vahvistaa erilaisilla saunatuoksuilla. Fiksusti käytettynä saunatuoksut vievät meidät erilaisiin maailmoihin, eli todellakin toimivat osana immersiota.

Kun virtuaalimaailmasta palataan takaisin todellisuuteen, on vastuullisuus erittäin voimakas megatrendi. Se näkyy myös sisustuksessa. Nyt halutaan kestävästi tuotettuja tuotteita.

Sisustaja tavoittelee trendejä, mutta samalla haluaa ostaa tuotteita, jotka kestävät kodissa pitkään. Esimerkiksi tekstiileissä kierrätysmateriaalit ovat vastuullinen valinta ja sauna-astioissa voi perinteisen puun sijaan valita biokomposiitista valmistetun tuotteen.

Vastuullisuutta on myös pitää hankituista tavaroista hyvää huolta. Säännöllinen pesu ja esimerkiksi saunakiulujen tyhjentäminen saunomisen jälkeen pidentävät tuotteiden ikää.

 

Lue myös:

Mökkisauna – rento mielentila ja muistojen aarrearkku

Rentouttavat kesätuliaiset saunan ystävälle – viisi hyvää vinkkiä