Kun teollinen muotoilija Ismo Reponen IrePoint Oy:stä aloitti Rento Pisara -pesuvadin suunnittelun, hänen mielessään oli seitsemän erilaista vaihtoehtoa uudelle pesuvadille. Loppujen lopuksi suunnittelijan pöydällä syntyi selvästi pisaran mallinen vati.

– Yksinkertaisuus on kaunista. Pelkistetyssä muodossa juuri pisara tulee parhaiten esiin, hän kertoo.

Uusi pesuvati kuuluu tuoteperheeseen, jossa on jo saunakiulu ja löylykauha. Myös uuden perheenjäsenen haluttiin sopivan kokonaisuuteen, vaikka pisaranmuotoisia pesuvateja ei suomalaissaunoissa ole aikaisemmin juuri nähty.

– Kun vadin muoto oli selkeä, lähdin ratkomaan käytännön toimivuutta. Pohdin, miten pesuvatia voi nostaa ja liikuttaa. Suunnittelussani peruslähtökohta oli se, että saunassa pesuvati on tavallisesti alimmilla lauteilla ja vesi nostetaan siihen, hän kertoo.

Seuraavaksi suunnittelija pohti pesuvadin kokoa. Suunnittelupöydällä oli ratkaistava kuinka paljon vatiin pitää mahtua vettä, jotta se on käytännöllinen. Tähän vaikutti esimerkiksi se kuinka paljon pesuvadin korkeutta haluttiin nostaa.

– Pesuvadissa on oltava riittävästi vettä, jotta sitä ei tarvitse täyttää jatkuvasti. En kuitenkaan halunnut nostaa pesuvadin korkeutta liikaa, jotta se ei muuttunut liian ämpärimäiseksi. Jos muoto olisi taas ollut matalampi, vesimäärä ei olisi riittänyt, Ismo Reponen perustelee valintojaan.

Näin syntyi hieman tavallista pesuvatia korkeampi, sileäreunainen – ja aivan uudennäköinen Rento Pisara -pesuvati.

Tukeva, kätevä, käytännöllinen

Pesuvatiin mahtuu 8,5 litraa vettä. Se on sen verran korkea, että se toimii hyvin esimerkiksi jalkakylpyastiana, sillä siitä ei helposti roisku vesi reunojen yli. Pisaran malli tuo luonnostaan muotoon myös kätevän kaatonokan. Malli on myös helposti pinottavissa.

Ismo Reponen kertoo, että ensimmäisissä luonnoksissa vadista puuttui vielä alareunan upotus.

– Se lähti käytännöllisyydestä. Ajattelin saunojaa ja hänen saippuaisia käsiään. Tulin siihen tulokseen, että pesuvati tarvitsee paikan, missä sormet saa tuettua, sillä pelkkä pinsettiote vadin reunasta ei riitä. Nyt alareunan upotuksessa saa sormilla tai kämmenellä tuettua painoa eikä vati putoa, hän kertoo.

Innokas saunoja

Rento Pisara -sarjan biokomposiitti materiaali inspiroi suunnittelijaa.

– Materiaali tuo tuotteisiin kivan struktuurin. Sen ansiosta jokainen tuote on vähän erilainen. Kaupassa voi katsoa ja vertailla pintoja ja valita itseä miellyttävän kuvion.

Ismo Reposen mielestä Rento Pisara -sarja on mukavan näköinen setti, jonka voi hyvin viedä vaikkapa uuteen kotiin tai tuliaisena mökkivierailulle.

Hän itse on myös todellinen saunan ystävä. Suunnittelijan kotoa löytyy peräti kaksi saunaa: nopeaan saunomiseen sähkösauna sekä aito, puulämmitteinen rantasauna.

– Rannassa sijaitseva kelohirsisauna on innoittajani saunatuotteiden suunnittelussa. Sinne ei tule esimerkiksi juoksevaa vettä, joten tiedän hyvin, miten pesuvadin pitää toimia. On aina juhlapäivä, kun pääsee sinne nauttimaan lempeistä löylyistä. Se on myös paikka, minne vien aina vieraani saunomaan, hän kertoo.

KATSO KOKO PISARA-VALIKOIMA »

Lue myös:

Piristystä saunaan! Vinkit trendikkäisiin löylyhetkiin

Mökkisauna – rento mielentila ja muistojen aarrearkku

Rentouttavat kesätuliaiset saunan ystävälle – viisi hyvää vinkkiä