Luonnonläheinen, hämärä ja vähäeleinen. Näin kuvailee saunaestetiikkaa Turun yliopiston tutkijatohtori Laura Seesmeri. Hän on omassa väitöskirjassaan ”Sauno itsellesi menneisyys ” tutkinut saunan estetiikkaa osana sen kulttuuriperintöä.

– Saunatilaan liittyy kaksi asiaa: millainen se on paikkana ja millainen se on kokemuksellisesti, Laura Seesmeri sanoo.
Hän muistuttaa, että sauna on esteettisenä tilana suomalaisissa kodeissa omanlaisensa, sillä se on tila, jolla on vain yksi käyttötarkoitus – saunominen.
– Arkikielessä estetiikalla tarkoitetaan usein vain kauneutta ja visuaalisuutta, mutta tärkeää on myös tilan kokemuksellisuus, joka liittyy saunomiseen erityisesti.
Laura Seesmeri käytti väitöskirjassaan aineistona sekä kiuastehtaiden markkinointimateriaalia että Suomalaisen kirjallisuuden seuran muistitietoaineistoa.
– Erityisesti muistitietoaineiston tarinat saunasta kertoivat saunasta kokemuksena. Suurin osa aineiston kokemuskertomuksista oli hyvin henkilökohtaisia. Kun kertomuksissa pohdittiin saunan merkityksellisyyttä, korostui tietynlainen tunne minän ja maailmankaikkeuden yhteydestä.

Rento Pisara sauna-astiat

Sauna on rauhoittumisen paikka

Saunaestetiikka tukee mielikuvaa saunasta rauhoittumispaikkana. Laura Seesmeren mukaan sauna on vähäeleinen, rauhallinen ja hämärä.
– Tila on karsittu ja yllätyksetön. Vaikka saunakokemus on moniaistinen, on sauna visuaalisesti hyvin hämärä eikä näköaisti korostu saunassa.
Tutkijan mukaan sauna on esteettisenä tilana säilynyt läpi vuosien hyvin samanlaisena. Vaikka saunasisustuksessakin on erilaisia trendejä, ne noudattelevat tiettyä luonnonläheisyyttä ja pröystäilemättömyyttä.
– Toki saunatila on kokenut erilaisia trendejä. Jossakin vaiheessa hyvin tummat, miltei mustat saunat olivat suosittuja, seuraavaksi sitten koitti vaaleiden, lähes kylpylämäisten saunojen vuoro. Mutta näissäkin trendeissä perusasiat, kuten esimerkiksi puupaneelit seinämateriaaleina ovat säilyneet. Emme ole nähneet yltäkylläisesti koristeltuja tai vaikkapa maisematapeteilla varusteltuja saunoja, hän perustelee.

Rento The Harmony of Sauna

Turvallista muuttumattomuutta

Laura Seesmeri uskoo, että sauna luo suomalaisille tietynlaista turvallisuuden tunnetta. Tätä tunnetta vahvistavat saunaan liittyvät muuttumattomuus ja luontoyhteys.
– Suurimmalla osalla suomalaisista on muistoja ja kokemuksia kesäisestä saunasta veden äärellä. Tätä samaa kokemuksellisuutta tavoitellaan sitten kaikissa saunoissa – ehkä tämän vuoksi kaikki saunamme näyttävät melko samanlaisilta.

– Myös tuoksut liittyvät vahvasti saunakokemukseen. Koska harvassa kotisaunassa enää vihdotaan, luontoyhteyttä ja tuoksukokemusta simuloidaan erilaisilla saunatuoksuilla. Koivuinen vihdan tai lämmin tervan tuoksu tuovat meille luontoyhteyden tunnun.
Saunassa myöskään äänimaailma ei ole muuttunut.
– Samanlainen kiukaan sihahdus saadaan aikaan niin puulla lämpiävässä mökkisaunassa kuin kerrostaloasunnon sähkösaunassa, Seesmeri toteaa.
– Sauna on hiljainen paikka, siellä nimenomaan saunomisen äänet ovat pääosassa, hän jatkaa.

KATSO KOKO PISARA-VALIKOIMA »

Lue myös:

6 syytä miksi Rento Pisara -pesuvati sopii suomalaiseen saunaan?

Pisara on pesuvadin uusi muoto

Piristystä saunaan! Vinkit trendikkäisiin löylyhetkiin