Talonpoikaiskulttuurista lähtöisin olevaan joulusaunaan liittyy paljon perinteitä ja uskomuksia ja se on ollut maalaiselämässä tärkein jouluun valmistautumisen rituaali. Saunan merkityksellisyyttä perinteissä pohjustaa sen toimiminen paikkana, jossa on sekä synnytetty että puhdistettu ja parannettu kehoa ja mieltä. Sauna on toiminut uskomusten mukaan myös sauna- ja kotitonttujen tai haltijoiden kylpemispaikkana.

Joulusaunaan liittyvät uskomukset ovat suurilta osin kuitenkin jääneet historiaan ja  joulusaunassa meluamisen vaikutuksesta seuraavan kesän hyttysten määrään, tai kotitontun tekemiin kepposiin tuskin enää uskotaan. Vaikka joulusaunaperinteet ovat muuttuneet ja mukautuneet perheissä kunkin omien mieltymysten mukaisiksi, saunan huolellinen pesu ja valmistelu joulusaunaa varten on edelleen tärkeä rutiini nykyisessä joulusaunaperinteessä. Tunnelmallisuutta voi joulusaunaan lisätä valaisemalla reitti saunaan lyhdyillä ja sisustamalla saunatilat laadukkailla ja pehmeillä tekstiileillä . Myös saunominen kynttilän valossa ja lempituoksun lisääminen löylyveteen tuovat joulusaunaan ripauksen taikaa.

Saunomisen ajankohtakin voidaan sovittaa vapaasti muun joulunvieton lomaan aatonaatosta joulupäivään tai vaikka tapaninpäivään saakka, eikä saunojien saunavuoroilla tai päivittäisillä sanomiskerroilla ole rajoittavia sääntöjä. Joulusaunassa viihdytään yleensä myös kiireettömästi tavallista pidempään nauttien.

Joulusaunasta haetaan erityistä rentoutta

Joulusauna, tai ahkerimpien saunojien joulusaunoista ensimmäinen katkaisee jouluun valmistautumisen kiireet ja antaa saunojalle luvan laskeutua joulunviettoon. Saunan lämpö rentouttaa ja synnyttää rauhoittavan hetken moninaisten valmistelutöiden ja juhlan väliin.

Rentouttavaa saunakokemusta ja sen jälkeistä puhtaan raikasta oloa korostavat oikein valitut saunatekstiilit. Pitkät laudeliinat ja saunatyyny houkuttelevat nautiskelemaan lämmöstä lauteilla pitkin pituutta loikoillen ja yhden hengen liinat ovat käteviä, kun saunaseurueen jäsenet viihtyvät löylyissä eri pituisia aikoja.

Jos saamme iloita valkoisesta joulusta, voi rohkeimmat meistä vilvoitella löylykertojen välissä lumessa kieriskelemällä. Löylyjen väliseen tai saunan jälkeiseen vilvoitteluun Kenno-sarja tarjoaa lokoisat, ihoa hemmottelevat pyyhkeet ja kylpytakit, joihin on helppo kietoutua tasaamaan lämpöä ja rentoutumaan. Imukykyiset ja normaalia reilumman kokoiset kylpypyyhkeet poistavat myös kosteuden iholta antaen saunan lämmön viipyillä puhtaalla iholla pitkään.

Yhteyttä luontoon haetaan edelleen saunaperinteistä

Iso osa joulusaunan tunnelmaa, ja luontainen linkki aikaisimpiin saunaperinteisiin, on saunavihta. Koivusta valmistetussa ja taidolla kuivatetussa vihdassa on tuoksut tallella. Ennen saunomista huolella liotettu ja haudutettu koivuvihta virkistää verenkiertoa kunnolla lämmenneellä iholla. Vihdan lämmin haudevesi antaa löylyvetenä käytettynä saunaan ihanan tuoksun.

Löylytuoksut täydentävät luonnon tuoksumaailmaa.  Perinteisimmät tuoksut koivun ohella ovat tervan, metsän ja metsämännyn tuoksut. Modernimpaa tuoksumaailmaa tarjoavat aromaattinen ja virkistävä eukalyptus, lempeän kirpeä kypsien sitrushedelmien kimara tai raikkaat yöttömän yön kypsyttämät Lapin marjat. Yksilöllisin saunanautiskelija saattaa korostaa joulusaunakokemustaan jopa suosikkituoksuistaan tekemällä sekoituksella.

Kiireettömään nauttimiseen virvokkeita ja pientä syötävää

Yhtä kaikki, varmasti jokainen etsii joulusaunastaan hiljentymistä ja kokonaisvaltaisen rentoutuksen tuomaa raukeutta ja hyvää oloa. Parhaimmillaan joulusaunassa saakin kylpeä kiireettä ja siltä varalta on hyvä varata saunatiloihin mukaan virvokkeiden lisäksi myös pientä syötävää. Joulupiparit, glögi ja rusina-pähkinäsekoitus ovat mainioita joulusaunan naposteltavia. Ja vaikka ei vanhoihin uskomuksiin ja tonttuihin uskoisikaan, ei se yhtään haittaa, jos viimeinen joulusaunan kylpijöistä heittää vielä lähtiessään kiukaalle kunnon löylyt ja jättää saunatontun kokoiset naposteltavat saunatiloista korjaamatta.

Lue myös:

Piristystä saunaan! Vinkit trendikkäisiin löylyhetkiin

Mökkisauna – rento mielentila ja muistojen aarrearkku

Rentouttavat kesätuliaiset saunan ystävälle – viisi hyvää vinkkiä